A niet sa čomu diviť. Veď zemiaky sú chutné a navyše sa dajú pripraviť na naozaj mnoho spôsobov. Pridávajú sa do rôznych pokrmov, polievok, zemiaky konzumujú azda všetci, od malých detí až po tých najstarších. Zemiaky sú veľmi obľúbená plodina aj preto, že sa dajú v našich podmienkach dopestovať pomerne jednoducho. A navyše sú aj lacné a obsahujú zložky vhodné pre náš organizmus. Ako sa zemiaky pestujú? A čo všetko z nich vieme vytvoriť?
Hranolky, pečené zemiaky, varené zemiaky, prívarky a prílohy
To všetko dokážeme vykúzliť zo zemiakov. Ak si predstavíme nedeľný obed v nohých prípadoch nechýba ako príloha zemiaky. V rôznych podobách ako Hranolky, či pečené alebo varené zemiaky. Opekané. Tiež sa zemiaky používajú ako príloha ku grilovaniu. Alebo veľmi známi zemiakový šalát. Toto všetko je zo zemiakov. A najlepšie na tom je, že sú pomerne lacné a dajú sa veľmi jednoducho dopestovať v našich podmienkach. Samozrejme, že v dnešnej dobe sa zemiaky pestujú v oveľa menšej miere ako to bolo v minulosti, ale stále je to aktuálne. Ako správne pestovať zemiaky? Existuje na to mnoho rozličných názorov a mnoho farmárov má svoje postupy, ako si dopestovať naozaj krásne a zdravé zemiaky.
Ako pestovať zemiaky?
V prvom rade potrebujete kvalitnú pôdu. Je možné si ju na jeseň dobre pripraviť, pôdu treba orať a dostatočne dobre pohnojiť, aby mala dosť živín. Potom cez zimu pôda na zemiaky oddychuje a na jar prichádzajú na scénu zemiaky. Je špeciálna odroda určená na pestovanie a kontumáciu, treba si len správne vybrať. Zemiaky sa v podstate sadia do zeme, zvyčajne si ľudia pomáhajú radličným pluhom alebo inými strojmi, ktoré im pomáhajú pri pestovaní zemiakov. V dnešnej dobe existuje už naozaj mnoho strojov, ktoré prácu uľahčujú. Počas roka sa o zemiaky netreba extrémne starať, sú pomerne jednoduché na pestovanie. No a koncom leta až v jeseni sa zasa zo zeme vyberú a následne idú zemiaky na konzumáciu alebo pri väčších farmároch na predaj. Domáce zemiaky sú veľmi žiadané a často ľudia, ktorí nemajú možnosť si zemiaky dopestovať kupujú práve od farmárov, ktorí si zemiaky poctivo pestujú doma.