Prepravujeme do obchodov paradajkovú šťavu


Paradajky sú jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny na celosvetovom trhu. Chutia nám v surovom stave aj tepelne opracovaná a nenájde sa snáď nikto z vás, kto by nepoznal rajskú polievku alebo omáčku. Výhodou tepelnej úpravy paradajkových jabĺčok je aj lepšia využiteľnosť lykopénu, nemožno teda jednoznačne tvrdiť, že by paradajková omáčka bola oslobodená od všetkých vitamínov a išlo by o čisto mŕtvu stravu.

červené paradajky

Paradajky sa pestujú a zberajú na mnohých miestach, darí sa to dokonca aj na balkónoch bytových domov, ale čo by ste tiež mali poznať, je existencia paradajkových plantáží, kde sa tieto plody pestujú na export. Zberá sa v obrovskom počte kusov a hmotnosti, a jedná sa mnohode o desiatky ton. Taký objem paradajok je ale nutné v niečom skladovať a prepravovať na ďalšie spracovanie či priamo na trh, a na to vám už nestačí pár plastových prepraviek. Musíte na to ísť inak.

zrelé paradajky

IBC kontajner – s týmito prepravkami sa už niektorí z vás možno stretli v reálnych situáciách. Jedná sa o obrie boxy, s objemom tisíc litrov, zhotovené zo špeciálneho tvrdeného plastu, o značnej nosnosti až päť ton. Kontajnery je možné skladať na seba do výšky piatich vrstiev, čo zaručuje vynikajúce výsledky v procese využívania skladového a prepravného priestoru. Kontajnery majú tvar štvorbokého hranola, dajú sa teda veľmi dobre skladať na seba a vedľa seba a perfektne vyplniť dotknutý skladový objem.

Kontajnery sú skladacie, pokiaľ teda práve niektorý z nich nepotrebujete, nebude vám v sklade zaberať veľa miesta, ak ho zložíte do úhľadnej plochej dosky. Značnou výhodou je aj údržba, kontajner je veľmi ľahké udržať v čistote bežnými čistiacimi prostriedkami a navyše sa každý z nich vystiela jednorazovou vymeniteľnou fóliou, ktorá vždy slúži pre jednu várku náplne. Tým je tiež zaručená kvalita prepravovaného tovaru, čo je pre potravinársky priemysel kľúčový parameter.